Skupaj se je predstavilo 92 ustanov, ki so prikazale vsebine odgovorno s hrano, stike z naravo in lastno tradicijo, lokalno pridelavo hrano in zdravo življenje.
Na letošnjem sejmu Altermed, ki je potekal od 10. do 12. marca 2017 v Celju se je v dvorani L predstavilo skupaj 92 ustanov, ki so se poleg predstavitev na stojnici predstavili tudi na degustacijskem in predstavitvenem odru. Na predstavitvenem odru so prikazali številne aktivnosti posameznih šol, v demonstracijski kuhinji pa so prikazali najraznovrstnejše načine priprave zdrave hrane, sadnih napitkov in namazov.
Rdeča nit letošnjih predstavitev je bila odgovorno s hrano ter lokalna pridelava hrane. Sodelujoči so izpostavili in prikazali primere dobre prakse in izkušenj, ki so jih prikazali v obliki plakatov, izdelkov, maket, receptov in ptt predstavitve. Predstavili so lokalno pridelavo hrane, recepte iz domače kuhinje, zdravo življenje po receptih naših babic, dobrote iz babičine skrinje, zeliščarske recepte naših babic, gibanje v zdravem okolju, gibalne sposobnosti in uravnotežene odnose z naravo.
Z vsebino odgovorno s hrano so razstavljaci izpostavili, kako je treba ravnati s hrano in predvsem kaj narediti iz hrane, ki ostane pri posameznih obrokih. Pravo to so na pestre in izvirne načine predstavljali z degustacijami in recepti. Predstavili so pomen tradicije vrtnarjenja kot temelj za uspešno pridelavo vrtnin in ohranjanja tradicionalnih in udomačenih sort ter semen.
Lokalno pridelane vrtnine, žitarice in sadeži pa so na stojnicah razstavljalci z razstavnimi eksponati poudarili pomen lokalno pridelanih vrtnin, žitaric, sadja in zelišč v prehrani otrok, učencev in mladostnikov, skratka v vzgojnoizobraževalnih zavodih z namenom po kakovostnem in zdravem življenju. Zdravo življenje je bilo poudarjeno skozi pomen lokalne pridelave, ker je lokalno pridelana in predelana hrana bolj okusna in hranljiva, ker je to hrana, ki se pojavlja v določeni sezoni in ima vpliv na telo, ki je v ravnovesju z letnim časom.
V petek so v dopoldanskem delu na predstavitvenem odru potekala strokovna predavanja o lokalni pridelani hrani, odgovornem prehranjevanju, spoznavanju lokalnih pridelovalcev, podjetništvu na šolskem vrtcu in pomenu zdrave in lokalne pridelane hrane.
Lokalno pridelana hrana je naša prioriteta in identiteta zdravega življenja – Dane Katalinič, Program Ekošola
Projekt Odgovorno s hrano – Gregor Cerar, nacionalni koordinator programa Ekošola
Odgovorno s hrano - primeri dobrih praks - Tina Hribar, program Ekošola
Odgovorno s hrano "Mi radi jemo lokalno" - Suzana Šajnič, Otroški vrtec Metlika
Prvošolci so spoznavali lokalne pridelovalce - Dušanka Gazvoda, OŠ Vavta vas
Hrana danes in nekoč - OŠ Kuzma
Prav nič ne gre v nič - Življenje z razlogom - Tina Sodja Rjazancev, VVZ Radovljica, Enota Lesce
Hrana in trajnost - Gimnazija Ledina
Sladkanje hrane z uporabo domačih sladkorjev - Gimnazija Ledina
Šolski ekovrt -od ideje do prvih plodov - Vesna Lavrinc, Gimnazija Celje - Center
Podjetništvo na šolskem vrtu - OŠ Artiče
V petek potekala zaključna prireditev nagradnega natečaja Eko-paket. Zmagovalce je nagovorila mag. Tanja Strniša, državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Izpostavila je, da s pravilnim ravnanjem odpadne embalaže skrbimo za ohranjanje naravnih virov za prihodnje generacije. Obenem je poudarila, da si moramo vse bolj prizadevati tudi za odgovoren odnos do hrane in predvsem za zmanjševanje količin zavržene hrane. Razstavo nagrajenih izdelkov si je ogledal tudi mag. Dejan Židan, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.
V petek je stojnice obiskal eden najboljših slovenskih kuharjev, Bine Volčič, ki mu odgovorno prehranjevanje ni tuje. Mojster sodobnih gastronomskih trendov, preverjenih kulinaričnih tradicij in prenašanja najnovejšega znanja, je bil navdušen nad razstavljenimi vsebinami na stojnicah. V soboto je obiskal stojnice tudi predsednik vlade dr. Miro Cerar.
Vsaka stojnica je v doseganju skupnih ciljev po vzgoji, izobraževanju ter razvijanju trajnostnega, zdravega in uravnoteženega življenjska sloga prikazala edinstvene in unikatne predstavitve. Ocenjevalna komisija je posamezne stojnice ocenila skozi naslednje kriterije:
- aktualna in izvirna vsebina razstavnega prostora,
- jedrnata vsebinska sporočilnost in privlačnost razstavljenih vsebin,
- preglednost razstavljenih vsebin,
- letaki in drugo informativno gradivo,
- komunikacija razstavljavcev z obiskovalci.
Namen ocenjevalna je spodbuditi in nadgraditi kakovosti razstavnega načina prikazovanja dosežkov ustanov s področja vsebin zdrave in uravnotežene prehrane na sejmu Altermed.
Ustanove, ki so imele predstavitve na stojnicah bodo prejele zlato, srebrno in bronasto priznanje po naslednjih kriterijih:
ZLATO PRIZNANJE za doseženih 25 točk
SREBRNO PRIZNANJE za doseženih 24 – 23 točk
BRONASTO PRIZNANJE za doseženih 22 – 19 točk
USTANOVA | TEMA STOJNICE | TOČKE |
JZ OŠ Marjana Nemca Radeče | Jabolka rdeča | 25 |
OŠ Fara | Cmok, cmok, cmok - Reciklirano, lokalno, zdravo | 25 |
OŠ Miren | Iz polja na krožnik | 25 |
OŠ Olge Meglič Ptuj | Domače je drugače |
25 |
Dijaški dom Ivana Cankarja | Od ekokmetije do slovenske filantropije | 25 |
Gimnazija Jurija Vege | Domače in ob času odgovorno s hrano | 25 |
SŠ za gostinstvo in turizem Celje | Prehrana športnika | 25 |
Gimnazija in SŠ Rudolfa Maistra Kamnik | Star sorte jabolk | 25 |
OŠ Gornja Radgona | Za vsako bolezen ena rož'ca raste | 25 |
Srednja zdravstvena šola Celje |
Vrt iz moje sobe |
25 |
OŠ Artiče | Šolski vrt | 25 |
OŠ IV Murska Sobota | Mešanica začimb po naše | 25 |
Vrtec Radenci | Od rok do ust je dolga pot | 25 |
Biotehniška šola Maribor | Z vrta v naš dom | 25 |
Gimnazija in SŠ Kočevje | Dobrote iz naše kuhinje | 25 |
VVZ Kekec Grosuplje | Vek (za)kaj prijem in jem | 25 |
OŠ Jela Janežiča | Sadje naše ladje | 25 |
ŠC Šentjur | Vrtnarimo, pripravljamo okušamo | 25 |
JVIZ OŠ Dobrepolje | Sladica nekoč | 25 |
JVIZ OŠ Dobrepolje, Vrtec Ringaraja | Dobrepolje, dolina sožitja z bogato tradicijo, kulture, vrednot in kulinarike | 25 |
Kranjski vrtci | Nova blagovna znamka Kekčev jogurt | 25 |
Otroški vrtec Metlika | Mi radi jemo lokalno | 25 |
Vrtec Bled | Domača shramba našega vrtca | 25 |
Vrtec Šentjur | Vrtnarimo, pripravljamo, okušamo | 25 |
Vrtec Velenje | Zdravo hrano jemo, se gibamo in zdravo živimo | 25 |
Vrtec Ivana Glinška Maribor | Zdravo hrano jemo, se gibamo in zdravo živimo | 25 |
SŠ Zagorje | Odgovorno s hrano (Pojdi pojej in se razglej) | 25 |
Vrtec Manka Golarja Gornja Radgona | Jemo tudi lokalno | 25 |
OŠ Log Dragomer | Ne zavrži - porabi drugače | 25 |
OŠ Cankova | Primeren odnos do hrane - edina pot do zdravja | 25 |
OŠ Lenart | Vzemimo in cenimo, kar je z našega koščka zemlje | 25 |
OŠ Lesično | Odgovorno s hrano | 25 |
OŠ III Celje | Bodi pameten kupi manj | 25 |
Ekonomska šola Celje | Več kot samo vožnja | 25 |
OŠ Anice Černeje Makole | Makolejsko čebelarstvo | 25 |
Vrtec Antona Medveda Kamnik | Mislim globalno, kuham in jem lokalno | 25 |
Vrtec Ilke Devetak Bignami Tolmin | Z vrta na krožnik | 25 |
Vrtec Mojca | Praznovanje kot zdravo kulinarično doživljanje | 25 |
OŠ notranjski odred Cerknica | Lesen pogrinjek in zdrav napitek za tvoj maksimalni užitek | 25 |
VIZ OŠ Rogatec | Pri čebelici Maji | 25 |
OŠ Angela Besednjaka | Jedilnik za spremembe | 25 |
OŠ Puconci | Lokalno, sveže, zdravo | 25 |
OŠ Miklavž na Dravskem polju | Odgovorno s hrano | 25 |
OŠ Miklavž na Dravskem polju, Vrtec Vrtiljak |
Od zrna do kruha | 25 |
OŠ Lava | Zmanjšajmo količino zavržene hrane | 24 |
OŠ Bršljin | Ko je hrane preveč | 24 |
CUEV Strunjan, PŠ Senožeče | Prikaz od zrna do kruha | 23 |
Vrtec Otona Župančiča Slovenska Bistrica | Mini vrtiček - spodbujamo k samooskrbi | 23 |
Vrtec Mengeš | Živimo zdravo | 23 |
OŠ Frana Lešnika - Vuka | Leškov kotiček zdravja | 23 |
VVZ Radovljica, Enota Lesce | Prav nič ne gre v nič | 22 |
OŠ Marije Vere Kamnik | Timijan | 21 |
Vrtec Ledina | Kuhajmo s kuhlo | 21 |
OŠ Ormož | Korak za korakom do lepše prihodnosti | 20 |
Prva gimnazija Maribor | Bogastvo oreha | 20 |
Gimnazija Celje - Center | Sladko pekoče dobrote z vrta | 20 |
Vrtec Murska Sobota | Zelenjava v želodčke ne v smeti | 20 |
OŠ F. S. Finžgarja Lesce | Prazna vreča ne stoji pokonci | 20 |
OŠ Ob Rinži Kočevje | Jabolčna pravljica | 20 |
OŠ Franceta Prešerna Črenšovci, enota Vrtec | Mi pa tako | 20 |
Vrtec Borisa Pečeta Maribor | Stop bacili, vitamini na pohodu | 20 |
Vrtec Mavrica Vojnik | Hrana je dragocena | 20 |
OŠ Zadobrova | Jabolčna kuharija | 20 |
OŠ Brinje Grosuplje | Eko tržnica | 20 |
OŠ Franceta Prešerna Maribor | Pri hrani | 20 |
Vrtec Idrija | Zaljševka | 20 |
Vrtec Pobrežje Maribor | Ne bom! Dobro je! | 20 |
Vrtec Vrhovci | Poglej, potipaj, povohaj, pokusi | 20 |
OŠ dr. Ljudevita Pivka Ptuj | Odgovorno s hrano - lokalno in sezonsko | 19 |
ŠC Novo mesto, Srednja strojna šola | Odpadna hrana | 19 |
OŠ heroja Janeza Hribarja in vrtec Polhek | Domače - lokalno - naj bo glavno | 19 |
OŠ Sveti Jurij Rogašovci in POŠ Pertoča | Iz domačega okolja na krožnik | 19 |
OŠ borcev za severno mejo | Odgovorno s hrano | 19 |
OŠ Karla Destovnika - Kajuha | Nazaj k naravi | 19 |
CUDV Draga | Odgovorno s hrano | 18 |
OŠ Janka Glazerja Ruše | Od zemlje do krožnika | 18 |
OŠ Vavta vas | Lokalno - ustvarjalno | 18 |
OŠ Vrtec Najdihojca | Zdrava prehrana v vrtcu | 18 |
Vrtec Mavrica Trebnje | Zdravo v nov dan | 15 |
Vrtec Urša Domžale | Ekovrtec Urša Domžale | 15 |
OŠ Kuzma | Domače je najboljše | / |
Gimnazija Ledina | Skrivnosti oljčnega olja | / |