72 kg hrane zavržemo v celotni verigi proizvodnje, v povprečnem gospodinjstvu pa smo odgovorni za približno tretjino zavržkov (24 kilogramov na prebivalca). Hrana, ki jo zavržemo, predstavlja zavrženo vodo, energijo in naravno bogastvo. Zato bi morali iskati rešitve, da odpadkov ustvarimo čim manj - tudi na področju prehrane.
Z izvajanjem različnih aktivnosti na temo zmanjševanja zavržene hrane, boste po korakih prišli do uporabnih rešitev na sistemski in ozaveščevalni ravni.
Cilji projekta
- Zmanjšati in preprečiti nastajanje zavržene hrane doma in v šoli (hrana ni in ne sme biti odpadek).
- Spodbuditi praktično uporabo neporabljene hrane in prikazati pravilen način shranjevanja prehranskih izdelkov (kuharski mojster ni tisti, ki dobra kuha ter ustvarja veliko odpadkov, temveč tisti, ki premišljeno nakupuje in uporabi vse sestavine).
- Pravilno reciklirati in odlagati ostanke hrane (kompostiranje in ločeno odlaganje v zabojnik za biološke odpadke).
- Povečati zavedanje o odgovornem ravnanju s hrano.
- Skrbeti in krepiti izobraževanje o odgovornem ravnanju s hrano in zavrženo hrano.
VSEBINE IN POTEK PROJEKTA
Ustanove, ki ste v preteklih letih že sodelovale v projektu, lahko nadaljujete svoje aktivnosti iz prejšnjih let ter sledite ciljem, ki ste si jih že postavili. Na ta način boste poskrbeli, da se projekt nadaljuje, zaživi v praksi in prinese pozitivne dolgoročne učinke. |
VRTCI IN UČENCI PRVE TRIADE (1. do 3. razred) Ustanove, ki ste v preteklih letih že sodelovale, lahko nadaljujete z dejavnostmi in cilji, ki ste si jih zastavili v prejšnjih letih. V letošnjem šolskem letu z ustanov poročate le ob koncu šolskega leta. |
Otroci se bodo na pot raziskovanja problematike zavržene hrane odpravili z glavno junakinjo Kuhlo (lutka iz kuhalnice, ki jo otroci lahko naredijo). Njena posebnost je velik žep, v katerem skriva recepte starih jedi, različne nasvete, namige … Kuhla bo otroke usmerjala v različne dejavnosti in jim zastavljala naloge. Otroci bodo imeli v knjižici prostor dodati svoje fotografije, risbe, komentarje, rešitve problemov …
V oddelku/učilnici pripravite projektni kotiček z mizico, kjer boste prek tedna spremljali količino zavržene hrane. Količino zavržene hrane merite ves čas z isto posodo. Pripravite plakat, na katerega boste tedensko prikazovali vrsto in količino zavržene hrane v oddelku ali razredu. Trajanje spremljanja prilagodite interesu otrok. Priporočamo, da plakat razdelite na dneve v tednu in obroke, ki jih boste spremljali npr. malica ter kosilo. Pod obrok narišite/prilepite sliko prazne posode, otroci pa naj pobarvajo količino zavržene hrane za posamezni obrok. Pod pobarvano posodo nalepijo/narišejo živila, ki so jih zavrgli. Na koncu s pomočjo simbola (npr. smeško) ocenijo, koliko hrane so zavrgli. Način merjenja lahko prilagodite starosti otrok. Kaj boste spremljali? |
UČENCI OŠ Ustanove, ki ste v projektu že sodelovale, lahko nadaljujete z dejavnostmi in cilji, ki ste si jih zastavili v prejšnjih letih. V letošnjem šolskem letu z ustanov poročate le ob koncu šolskega leta. |
Učenci bodo s pomočjo Dnevnika hrane opravljali meritve zavržene hrane, ugotavljali katera hrana se na šoli in doma zavrže največkrat, zbirali bodo recepte babic in dedkov za pripravo jedi iz nepriljubljenih živil, ustvarjali bodo nove recepte, iskali rešitve za zmanjšanje količine zavržene hrane in možnost povečanja priljubljenosti zavrženih obrokov in živil, ter svoje ugotovitve in rešitve predstavili s pomočjo stripov, plakatov, kolažev, fotografij, videoposnetkov (reportaže, oddaje, videospote, intervjuje ..) … Priporočamo, da za namene projekta na ustanovi pripravite tudi poseben projektni kotiček. Svoje kreativno oblikovane predstavitve in recepte lahko delite na družbenem omrežju Facebook Prispevke za objavo na Facebooku pošljite na: usenicnik.tina5@gmail.com . |
SREDNJE ŠOLE V srednjih šolah lahko izbirate med izdelavo raziskovalne naloge ali videofilma. V projektu lahko sodelujete tudi z obema dejavnostma. Ustanove, ki ste v projektu že sodelovale, lahko nadaljujete z dejavnostmi in cilji, ki ste si jih zastavili v prejšnjih letih, lahko pa izberete katero od spodaj opisanih dejavnosti. |
Tema raziskovalne naloge: »Kako zmanjšati količino zavržene hrane na naši ustanovi?« Raziskovalna naloga naj vsebuje:
Zmagovalne tri raziskovalne naloge, se bodo predstavile na zaključnem srečanju projekta ter na Konferenci koordinatorjev 2017.
Bodite kreativni in pripravite video film z lastnim scenarijem, zgodbo in kostumografijo. Dijaki lahko s pomočjo pametnega telefona, videokamere … izdelajo 1 do 4 minutni film (igra, reportaža, videospot …) na temo zavržene hrane.
Zmagovalni trije filmi, se bodo predstavili na zaključnem srečanju projekta ter na Konferenci koordinatorjev 2017. |
MOŽNE AKTIVNOSTI ZA VSE UDELEŽENE USTANOVE
Nagradni natečaj Reciklirana kuharija
V okviru projekta »Hrana ni za tjavendan« bomo izvedli nagradni natečaj »Reciklirana kuharija«, kjer bodo otroci, učenci in dijaki raziskovali inovativne načine ponovne uporabe živil in zbirali recepte svojih babic, v katerih so uporabile preostanek živil ali obrokov. Natečaj bo potekal kot ena od dejavnosti projekta, za katero ob izvedbi ustanove dobijo dodatno točko pri končnem ocenjevanju.
NAGRADNI NATEČAJ RECIKLIRANA KUHARIJA V okviru projekta »Hrana ni za tjavendan« bomo izvedli nagradni natečaj »Reciklirana kuharija«, kjer bodo otroci, učenci in dijaki raziskovali inovativne načine ponovne uporabe živil in zbirali recepte svojih babic, v katerih so uporabile preostanek živil ali obrokov. Natečaj bo potekal kot ena od dejavnosti projekta, za katero ob izvedbi ustanove dobijo dodatno točko pri končnem ocenjevanju. |
Oddaja izdelkov:
Ob oddaji mentor pošlje recept v doc. ali pdf. obliki. Receptu naj bo priložena fotografija/risba/fotostrip jedi in postopek priprave jedi.
Ocenjevanje izdelkov:
Strokovna komisija bo ocenjevala inovativnost v povezavi z gospodarnostjo, kreativnostjo in strokovno točnostjo.
Pogoj za sodelovanje na nagradnem natečaju je, da so udeleženci oziroma njihovi zastopniki, učitelji, profesorji ali starši seznanjeni z natečajem in soglašajo z objavo del. Šteje se, da s sodelovanjem na nagradnem natečaju sodelujoči pristane na vse pogoje in pravila v zvezi z nagradno igro. Nakup v poslovalnicah organizatorja ni pogoj za sodelovanje na nagradnem natečaju.
DAN BREZ ZAVRŽENE HRANE
Vabimo vas, da na ustanovah načrtujete in izvedete Dan brez zavržene hrane (npr. na Tradicionalni slovenski zajtrk izvedete dejavnosti, ki bodo usmerjene k raziskovanju problematike zavržene hrane, načrtovanju jedilnika, izdelavi koledarja sezonskih živil/jedi, pozivu vseh otrok/učencev/dijakov, da se boste s skupnimi močmi trudili, da na ta dan ne zavržete hrane …).
Vabimo vas, da na družbenem omrežju Facebook delite svoje prispevke s fotografijami. Sodelujoče ustanove, ki nam boste na mail usenicnik.tina5@gmail.com poslale prispevek za objavo, boste pri zaključnem ocenjevanju nagrajene z dodatno točko.
Vabimo vas, da na družbenem omrežju Facebook delite svoje prispevke s fotografijami. Sodelujoče ustanove, ki nam boste na mail usenicnik.tina5@gmail.com poslale prispevek za objavo, boste pri zaključnem ocenjevanju nagrajene z dodatno točko.
DELAVNICA ZA MENTORJE PROJEKTA TER ORGANIZATORJE PREHRANE IN KUHINJSKO OSEBJE
23.11.2016 bo izvedena prva delavnica za mentorje projekta, kjer bodo predstavljene letošnje novosti projekta, izmenjava dobrih praks, krajše predavanje in delavnica.
Februarja bomo pripravili drugo delavnico, kjer se bodo srečali mentorji, organizatorji prehrane in kuhinjsko osebje iz sodelujočih ustanov, si izmenjali izkušnje, izvedli različne praktične aktivnosti, ki jim bodo pomagale pri izvedbi projektov.
NAGRADE ZA ZMAGOVALNE EKIPE |