Odgovorno s hrano

Obisk sedeža Snage (javno podjetje d.o.o.) – Zbirnega centra in centra ponovne uporabe

Dodano: 2016-05-23 10:58:47
V torek, 10. maja 2016, smo se dijaki ekokrožka Gimnazije Ledina v okviru sodelovanja v projektu Ekošola odpravili na sedež javnega podjetja Snaga na Povšetovi ulici 6.

Uslužbenka nam je predstavila

1. Snagin zbirni center in center ponovne uporabe,
2. ekološko osveščenost Ljubljančanov,
3. delo, ki ga podjetje Snaga opravlja, in
4. njegovo uspešnost v primerjavi z drugimi komunalnimi podjetji v evropskih mestih.

Snaga je komunalno podjetje, katerega zametki segajo že v čas po prvi svetovni vojni. Skrbi za red in čistočo v Ljubljani in še nekaterih okoliških občinah. Snaga je veliko podjetje, ki se trudi, da bi reciklirali in ponovno uporabili čim več različnih materialov. V ta namen Ljubljančani že vrsto let ločujemo odpadke. V zadnjih letih je Snaga kot novost uvedla sistem podzemnega ločenega zbiranja odpadkov, ki je viden na ulicah v centru Ljubljane. Poleg tega predstavlja veliko pridobitev Ljubljane nova tovarna, ki pomaga pri ločevanju odpadkov. Imenuje se RCERO, v njej pa ločujejo odpadke, ki jih ljudje niso pravilno razvrstili. Celotna tovarna je sestavljena iz ekološko predelanih materialov. Zaradi velike količine letno ločeno zbranih odpadkov in omenjene tovarne  se je Ljubljana med vsemi evropskimi mesti zavihtela na sam vrh lestvice. Ta in nekateri drugi uspehi so pripomogli k laskavemu nazivu »Zelena prestolnica Evrope 2016«, ki ga je prejelo mesto Ljubljana. Po predavanju, ki so nam ga pripravili na Snagi, smo si ogledali Zbirni center in center ponovne uporabe ter trgovinico, v kateri podjetje po simbolični ceni prodaja izdelke, ki so jih naredili iz recikliranih materialov, ali pa so še popolnoma uporabni pristali v smeteh.

Vsak, ki ima doma stvari, ki jih ne potrebuje, pa so še uporabne, lahko te prinese na Povšetovo 6 in Snaga bo stvari ali njihove dele prodala po simbolični ceni nekomu, ki jih potrebuje.

Prepričan sem, da smo se vsi prisotni naučili veliko novega in ozavestili pomen ločevanja odpadkov, reciklaže, ponovne uporabe, pa tudi preprečevanja nastajanja odpadkov.


David Kopitar, dijak 1.letnika Gimnazije Ledina

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL