Skupaj se je predstavilo 71 ustanov, ki so prikazale vsebine zdrave in uravnotežene prehrane.
Na letošnjem enajstem sejmu Altermed, ki je potekal od 11. do 13. marca 2016 v Celju se je v dvorani K predstavilo skupaj 71 ustanov, ki so se poleg predstavitev na stojnici predstavili tudi na degustacijskem in predstavitvenem odru. Na predstavitvenem odru so prikazali številne aktivnosti posameznih šol, v demonstracijski kuhinji pa so prikazali najraznovrstnejše načine priprave zdrave hrane, sadnih napitkov in namazov.
Rdeča nit letošnjih predstavitev je bila Lokalna pridelava hrane in recepti naših babic. Sodelujoči so izpostavili in prikazali primere dobre prakse in izkušenj, ki so jih prikazali v obliki plakatov, izdelkov, maket, receptov in ptt predstavitve. Predstavili so lokalno pridelavo hrane, recepte iz domače kuhinje, zdravo življenje po receptih naših babic, dobrote iz babičine skrinje, zeliščarske recepte naših babic, gibanje v zdravem okolju, gibalne sposobnosti in uravnotežene odnose z naravo.
Na stojnicah so razstavljavci izpostavili pomen lokalne pridelave za zdravo in varno prehranjevanje ter obujanje tradicije receptov iz preteklosti v sedanjost in prihodnost kot vir kvalitetnega in zdravega življenja. Vsebine stojnic so odgovorile na vprašanje:
Zakaj je lokalna pridelava tako pomembna? Lokalna pridelava ima vpliv na zdravo in varno prehranjevanje. Varna, zdrava ter lokalna pridelana hrana so izzivi naše sedanjosti in prihodnosti.
V petek so v dopoldanskem delu na predstavitvenem odru potekala strokovna predavanja o samooskrbi, projektu Odgovorno s hrano, medgeneracijski solidarnosti, mlinarstvu kot ekoturističnemu razvojnemu potencialu, lokalno pridelanih živilih ter pomenu hrane za ljudi.
Samooskrba je osnovna naloga človeka – Dane Katalinič, Program Ekošola
Mednarodni projekt Odgovorno s hrano – Gregor Cerar, nacionalni koordinator programa Ekošola
Medgeneracijska solidarnost kot temelj trajnostnega razvoja družbe – učenci OŠ Polje
Mlinarstvo kot ekoturistični razvojni potencial na vzhodnem območju Ljubljane – učenci OŠ Polje
Recepti naših babic in pomen jedi iz lokalno pridelanih živil – Irena Podpečan, OŠ Kuzma
Stojnice si je ogledal tudi podsekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Andrej Potočnik, ki je poudaril, da so pomembna prizadevanja ekošol, da vse več pozornosti namenjajo tudi pomenu zdrave in lokalno pridelane hrane, kar dokazuje tudi številna udeležba slovenskih ekošol na sejmu Altermed.
Poleg podelitve priznanja ob zaključku projekta Eko-paket so bili nagrajeni tudi projekta, Zeliščarski vrtnarski dnevnik in Dnevnik travniški zdravilnih rastlin bližnjega okolja.
Vsaka stojnica je v doseganju skupnih ciljev po vzgoji, izobraževanju ter razvijanju trajnostnega, zdravega in uravnoteženega življenjska sloga prikazala edinstvene in unikatne predstavitve. Ocenjevalna komisija je posamezne stojnice ocenila skozi naslednje kriterije:
- aktualna in izvirna vsebina razstavnega prostora,
- jedrnata vsebinska sporočilnost in privlačnost razstavljenih vsebin,
- preglednost razstavljenih vsebin,
- letaki in drugo informativno gradivo,
- komunikacija razstavljavcev z obiskovalci.
Namen ocenjevalna je spodbuditi in nadgraditi kakovosti razstavnega načina prikazovanja dosežkov ustanov s področja vsebin zdrave in uravnotežene prehrane na sejmu Altermed.
Ustanove, ki so imele predstavitve na stojnicah bodo prejele zlato, srebrno in bronasto priznanje po naslednjih kriterijih:
ZLATO PRIZNANJE za doseženih 25 - 24 točk
SREBRNO PRIZNANJE za doseženih 23 – 22 točk
BRONASTO PRIZNANJE za doseženih 21 – 20 točk
USTANOVA | TEMA STOJNICE | TOČKE | |
Biotehniška šola Maribor | Zeliščarski recepti naših babic | 25 | |
Ekonomska šola Celje | Izdelki iz zelišč | 25 | |
Gimnazija in srednja šola Kočevje | Dobrote iz babičine shrambe | 25 | |
OŠ Cankova | Domača prekmurska hrana |
25 |
|
JVIZ OŠ Dobrepolje | Poprtnik | 25 | |
OŠ Franca Lešnika Vuka Slivnica | Leškov kotiček - recepti naših babic | 25 | |
JVIZ OŠ Marjana Nemca Radeče | Domače bio jedi | 25 | |
SŠ za strojništvo, mehatroniko in medije | Od rok do ust je dolga pot | 25 | |
Vrtec Antona Medveda Kamnik | Dobrote iz babičine skrinje | 25 | |
Vrtec Bled | Mali zeliščarji | 25 | |
Vrtec Manka Golarja Gornja Radgona | Lokalna pridelava hrane v vrtcu | 25 | |
Vrtec Murska Sobota | Sladkajmo se zdravo | 25 | |
III. OŠ Celje | Galerija žit | 24 | |
OŠ IV. Murska Sobota | Ajdovo polje | 24 | |
OŠ Lava | Zelišča | 24 | |
Srednja šola Zagorje | Dobrote iz kolmkište | 24 | |
Vrtec Mengeš | Razstava jedi iz odpadnega materiala | 24 | |
Vrtec Metlika | Od šenice do potice | 24 | |
Vrtec Šentjur | Skrivnosti babičine skrinje | 24 | |
Vrtec Zelena jama | Od zrna do kruha po receptih naših babic | 24 | |
Dijaški dom Ivana Cankarja Ljubljana | V dijaškem domu Ivana Cankarja jemo po domače | 24 | |
VVZ Radovljica |
|
24 | |
Srednja zdravstvena šola Celje | Recepti naših babic | 23 | |
Vrtec Borisa Pečeta Maribor | Recepti iz domače kuhinje | 23 | |
VIZ OŠ Rogatec in PŠ | Čajnica tete Mete | 23 | |
CUDV Draga | Recepti naših babic | 23 | |
OŠ heroja Janeza Hribarja in Vrtec Polhek | Začimbe pripravi po babičini uporabi | 23 | |
I. OŠ Celje | Jabolko na dan odžene zdravnika stran | 22 | |
I. Gimnazija Maribor | Babičina kozmetika | 22 | |
Kranjski vrtci | Domače zelje do zdravja pripelje | 22 | |
OŠ Gornja Radgona | Recepti - kuhinja naših babic | 22 | |
OŠ Lesično | Zdravo življenje po receptih naših babic | 22 | |
OŠ Miklavž na Dravskem polju in Vrtec Vrtiljak | Čebele in med so ves naš svet | 22 | |
OŠ Mladika Ptuj | Fižol in grah iz roda v rod | 22 | |
SŠ za gostinstvo in turizem Celje | Babičina kuhinja | 22 | |
Vrtec Mavrica Vojnik | Recepti naših babic | 22 | |
Vrtec Pobrežje Maribor | Pridelaj in pojej | 22 | |
Gimnazija Celje - Center | Drobne skrivnosti iz babičine domače skrinje | 22 | |
OŠ Fara | Kuhinja naših babic | 21 | |
OŠ Zadobrova | Kulinarika naših babic - zeljada v Zadobrovi | 21 | |
Vrtec Otona Župančiča Slovenska Bistrica | Babica so povedali | 21 | |
Vrtec Tezno Maribor | Mlinček že melje - nam zrno dobri - mi pa ugibamo kaj tako diši | 21 | |
OŠ 27. julij Kamnik | Kok mam jst rd putr iz Velke planine | 20 | |
Fakulteta za organizacijske vede Kranj | Tudi študentje jemo zdravo | 20 | |
Gimnazija Idrija | Zdrava je umetnost gibanja | 20 | |
Gimnazija in SŠ Rudolfa Maistra Kamnik | Želiščni šolski ekokotiček | 20 | |
OŠ Artiče | Regrat | 20 | |
OŠ borcev za severno mejo Maribor | Babičina kuhinja | 20 | |
OŠ Bršljin | Ko jablana obilno obrodi | 20 | |
OŠ F. S. Finžgarja Lesce | Tradicionalno - sodobno | 20 | |
OŠ Janka Glazerja Ruše | Zdrava prehrana | 20 | |
OŠ Ob Rinži Kočevje | S šolske knjige na krožnik | 20 | |
OŠ Kuzma | Recepti naših babic | 20 | |
OŠ Lenart | Ko je zadišalo v babičini kuhinji | 20 | |
OŠ dr. Ljudevita Pivka Ptuj | Lokalna pridelava hrane | 20 | |
OŠ Log - Dragomer | Kuharija | 20 | |
OŠ Marije Vere Kamnik | Lokalna pridelava hrane na šoli | 20 | |
OŠ Miren | Šparglji | 20 | |
ŠC Šentjur | Preprosto zdravo | 20 | |
Vrtec Ivana GLinška Maribor | Lokalna pridelava hrane in recepti naših babic | 20 | |
Vrtec Ledina | Babičini recepti | 20 | |
Vrtec Miškolin Ljubljana | Ozimnica naših babic | 20 | |
Vrtec Tolmin | Naša ozimnica | 20 | |
VVZ Kekec Grosuplje | Kruh izpod otroških rok | 20 |