Odgovorno s hrano

Z NAJVEČ ZNANJA O BIODIVERZITETI, HRANI IN ODPADKIH SE PONAŠAJO DIJAKI IZ MARIBORA IN CELJA

Dodano: 2016-03-10 08:36:57
V sredo, 9. marca 2016 je potekalo državno tekmovanje v ekoznanju, na katerem so se pomerili srednješolci iz vse Slovenije.

Celje, 9. marec 2016 - Danes je v Celju potekalo državno tekmovanje v ekoznanju, na katerem so se pomerili srednješolci iz vse Slovenije. Sodelovalo je 259 dijakov iz 52 srednjih šol, ki so vključeni v mednarodni program Ekošola in ostale srednje šole, ki so se prijavile na tekmovanje. V kategoriji srednjega poklicnega izobraževanja je zmagal dijak Matej Marko iz IC Piramida Maribor, v kategoriji srednjega strokovnega in poklicno-tehničnega izobraževanja je zmagala dijakinja Nastja Krajnc iz Biotehniške šole Maribor, ter s strokovne in splošne gimnazije dijak Andraž Kukovičič iz I. Gimnazije Celje.

Dijaki iz treh srednješolskih programov izobraževanja so letos reševali testna vprašanja iz treh povezanih tem z naslovom Življenje je pestro. Dijaki so se podrobneje seznanili z pestrostjo biodiverzietete, in tudi problemom, da so se na svetu  v kratkem času začele  izgubljati vrste in njihovo življenjski prostor.  Kako z učinkovitim in ustreznim prehranjevanjem pomembno vplivamo na zdravje, in kako gospodarno ravnamo z odpadki in kaj pomeni preprečevanje odpadkov.

Priznanja in nagrade, ki jih je pripravil sponzor projekta ELES, d.o.o., so na sklepni prireditvi v športni dvorani GCC Gimnazije Celje - Center  predali: mag. Gregor Cerar (nacionalni koordinator programa Ekošola), Darja Kalčič (ELES d.o.o.), Gregor Deleja (ravnatelj, Gimnazije Celje - Center). 

Kot je ob podelitvi nagrad dejal nacionalni koordinator programa Ekošola mag. Gregor Cerar, je Ekokviz za srednje šole kakovosten projekt, ki je skladen z načeli programa Ekošola. »Z letošnjo vsebino so dijaki pridobili poglobljeno znanje iz najpomembnejše teme področja varstva okolja -  ki so bila osredotočena na tri različne, pa vendar močno povezane teme. S povezovanjem učnih vsebin in s projekti, kakršen je Ekokviz, jih celovito izobražujemo za okolju prijazen način življenja. Še posebno pomembno je, da tako pridobljeno znanje in navade dijaki prenesejo tudi med starše in v lokalno okolje,  s čimer jih opozarjajo, da mora biti skrb za okolje del našega razmišljanja in življenja,« je dejal mag. Gregor Cerar.

Kategorija SPI

1. mesto     Matej Marko    IC - Piramida Maribor 24 točk
2. mesto Fatima Mušić  SŠ Domžale 22 točk
3. mesto Simon Hribar ŠC Novo mesto, Srednja strojna šola 21 točk

Kategorija SSI/PTI

1. mesto   Nastja Krajnc Biotehniška šola Maribor  26 točk
2. mesto Urban Stiplovšek Jug  SŠ za gostinstvo in turizem Celje  25 točk
3. mesto Jana Primc   Srednja zdravstvena šola Ljubljana 24 točk

Kategorija GIM

1. mesto    Andraž Kukovičič I. gimnazija Celje 28 točk
2. mesto Miha Kambič Gimnazija Bežigrad  28 točk
3. mesto Anica Ficko  Prva gimnazija Maribor 28 točk

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL