V sredo, 4. novembra 2015, je na Pedagoški fakulteti v Ljubljani potekala druga delavnica mednarodnega projekta Odgovorno s hrano! We Eat Responsibly!, ki je obravnavala ključna vprašanja o hrani, porabi hrane ter o vplivu hrane na naše zdravje in življenjski slog.
Delavnica je bila namenjena predstavitvi metodologije sedmih korakov, preko katerih bodo učenci skupaj z mentorji razvijali kritično mišljenje, pridobili potrebno znanje in usposobljenost, da postanejo globalni državljani in sprejmejo nove vedenjske vzorce na področju (pre)hrane.
O prehranski pismenosti ter o odgovornem prehranjevanju je predaval doc. dr. Stojan Kostanjevec. Predstavil je vključevanje ter povezovanje znanja, veščine in vedenja, ki so potrebna za načrtovanje, vodenje, izbiranje, pripravo in uživanje hrane, glede na potrebe posameznika. Izpostavil je tudi usvojeno znanje učencev, kakšno je njihovo znanje ob zaključku osnovnošolskega izobraževanja, katera znanja in veščine ter navade pridobijo. Ob zaključku šolanja bi morali učenci razlikovati med zdravo in nezdravo hrano, poznati vpliv hrane na zdravje, imeti spoštljiv odnos do hrane, razumeti prednosti lokalno pridelane hrane ter poznati prehrambno piramido.
V nadaljevanju so se udeleženci delavnice individualno odločali o zapisanih trditvah glede izbire hrane, ter svojo izbiro tudi komentirali. Kasneje so v skupinah izpostavili aktualne probleme s hrano in odnosom do prehranjevanja v vrtcih in šolah. Aktualne probleme so umestili glede na stopnjo problematičnosti (1 – najbolj problematičen, 7 – najmanj problematičen).
- Problem slabega zgleda od doma in ostajanje hrane (zavržene hrane). Ker so starši hrano plačali, jo je potrebno pri malici ali kosilu vzeti, če tudi je toliko ne pojedo oz. je ne marajo.
- Kultura in odnos do hrane, pestrost hrane (niso navajeni jesti več vrst hrane)
- Odnos vzgojitelja do prehrane (vzgoja z zgledom)
- Ne majajo jedi na žlico (razlika med učenci/dijaki, ki prihajajo iz mesta)
- Se ne hranijo redno ter hitra hrana, enolična prehrana
- Preveč predelane hrane in sladke pijače
- Ne dobijo dodatkov, če si jo želijo
Sledila je praktična delavnica zdrave prehrane s kuharskim mojstrom Matjažem Kološem. Predstavil je nekaj načinov kako pripraviti različne jedi, na kaj je potrebno biti pozoren pri pripravi in obdelavi hrane ter kako lahko pripravimo zdrave obroke. Za udeležence delavnice je pripravil šest vegetarijanskih jedi, ki so jih udeleženci pomagali skuhati in kasneje tudi poizkusili.
Jabolčna pita s polnovredne pirine moke
Prosena juha z zelenjavo
Popečena polenta z lečino omako
Preprost sadni sladoled