Odgovorno s hrano

ODPADNA KARTONSKA EMBALAŽA ZA MLEKO IN SOKOVE ŽE DEVET LET NAVDIH ZA NOVE OKRASNE IN UPORABNE IZDELKE

Dodano: 2015-08-27 10:20:19
Projekt Eko-paketje namenjen ozaveščanju o pravilnem ločevanju odpadne embalaže, s poudarkom na kartonski embalaži za mleko in sokove. V vseh letih izvajanja je v njem sodelovalo več kot 200.000 mladostnikov in nastalo več kot 1.000 kreativnih izdelkov.

Ljubljana, 22. junija 2015 - Ob zaključku šolskega leta se zaključuje tudi projekt Eko-paket, eden najstarejših projektov v programu Ekošola. – Namenjen je ozaveščanju o pravilnem ločevanju odpadne kartonske embalaže za mleko in sokove ter spodbujanju kreativnega in ustvarjalnega dela. – V devetih letih je v njem sodelovalo več kot 200.000 otrok, učencev in dijakov. – V Sloveniji s pravilnim ločevanjem odpadne embalaže Tetra Pak dosegamo 35-odstotni delež, najbolj uspešni v Evropi pa celo 80-odstotnega.

Pobudnik projekt Eko-paket v Sloveniji je podjetje Tetra Pak, organizirajo pa ga s sodelovanjem programa Ekošola in Ekoiniciativo. Sprva je bil zasnovan kot zbiralna akcija, postopoma pa je prerastel v ozaveščevalni projekt. Sestavljata ga dva vzporedna sklopa. Prvi je celoletno ločeno zbiranje odpadne embalaže za mleko in sokove (poznana tudi kot embalaža Tetra Pak) v rumeni zabojnik ali vrečo za odpadno embalažo, drugi pa je kreativno ustvarjanje novih okrasnih ali uporabnih izdelkov na določeno temo iz te vrste odpadne embalaže.

45.000 otrok, 10.000 rumenih vreč, 200 kreativnih izdelkov
Letos je pri ločenem zbiranju sodelovalo kar 45.000 otrok, za kar so organizatorji med slovenske vrtce in šole razdelili 10.000 rumenih vreč, mentorje pa dodatno oskrbeli z didaktičnim gradivom za vzgojno in izobraževalno delo. Drugi sklop projekta je nagradni ustvarjalni natečaj, v katerem so letos otroci, učenci in dijaki s cele Slovenije v jesenskem delu ustvarjali novoletne voščilnice, darila, izdelke in okraske, v spomladanskem delu pa so izdelovali reliefe, globuse, zemljevide in zastave iz odpadne embalaže Tetra Pak. Letos so organizatorji prejeli več kot 200 predlogov kreativnih izdelkov. Zmagovalnim ustanovam je ob zaključku nagradnega natečaja čestitala Tanja Strniša, državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, in poudarila, da je projekt pomemben, ker se nanaša tako na področje odpadkov kot tudi na prehrano.

650.000 ton reciklirane odpadne embalaže Tetra Pak na leto
Pravilno ločevanje odpadne embalaže Tetra Pak je temeljni korak za njeno nadaljnjo predelavo in recikliranje. Po sortiranju jo prepeljejo v recikliranje, kjer nastane sekundarna surovina za nove izdelke, kot so papirnati robčki ali brisačke, toaletni papir, kartonska embalaža za jajca, tulci, pisarniški papir in podobni izdelki.

Pomembno je, da izpraznjeno embalažo Tetra Pak stisnemo, saj tako zavzame v kuhinji, šolah in vrtcih ter zabojniku na ekološkem otoku do 20-krat manj prostora. S tem zmanjšamo število odvozov. Prav tako je pomembno, da v zabojnike odlagamo popolnoma izpraznjeno embalažo, saj umazana ali neizpraznjena embalaža otežuje nadaljnjo reciklažo.

Na svetu vsako leto reciklirajo več kot 650.000 ton odpadne embalaže Tetra Pak. Najbolj uspešni so v Belgiji in Luksemburgu, kjer reciklirajo kar 80 % odpadne embalaže Tetra Pak. V Sloveniji znaša delež recikliranja 35 %, z doslednim ločevanjem in zbiranjem odpadne embalaže »od vrat do vrat« se ta delež povečuje.

Koraki pravilnega ravnanja z izpraznjeno embalažo Tetra Pak:
 

 Zmagovalci nagradnega ustvarjalnega natečaja v projektu Eko-paket 2014-15: 
 

Zastava Slovenije, izdelana iz odpadne kartonske embalaže za mleko in sokove, Otroški vrtec Metlika, 1. mesto v kategoriji 'vrtci in 1.-3. razred OŠ'


Zemljevid Slovenije z naravnimi in kulturnimi značilnostmi, Otroški vrtec Metlika, 1. mesto v kategoriji 'vrtci in 1.-3. razred OŠ'

Božičkovi škornji za darila iz odpadne kartonske embalaže za mleko in sokove, Vrtec Železniki, 3. mesto v kategoriji 'vrtci in 1.-3. razred OŠ'

Zemljevid Slovenije in zastave, mozaik iz odpadne kartonske embalaže za mleko in sokove, OŠ Vransko, 3. mesto v kategoriji 'vrtci in 1.-3. razred OŠ'

Maketa/relief korpskega zaliva, OŠ Ivana Babiča - Jagra Marezige, 1. mesto v kategoriji '4.-9. razred OŠ'

Voščilnica, Srednja tehniška šola Maribor, 1. Mesto v kategoriji 'srednje šole in fakultete'



PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL