Odgovorno s hrano

EKO VRT V VRTCU METLIKA

Dodano: 2015-06-09 08:35:02
V našem vrtcu otroci in vzgojitelji vsako leto pridno uredimo in skrbimo za vrt, kar dokazuje tudi pridobljen EKO znak.

Otroci aktivno sodelujejo ter spoznavajo proces od sejanja semen, vzgoje in sajenja sadik do pobiranja in uporabe pridelkov. Navajajo se skrbeti za rastline, jih opazovati, ob tem pa se seznanjajo z načeli ekološkega vrtnarjenja. Učijo se odnosa do narave, pridobivajo pa si tudi navade zdravega prehranjevanja.
Za uspešno delo na vrtu  in zato, da bi dosegli zastavljene cilje, smo najprej pripravili zasaditveni načrt, ki temelji na triletnem kolobarjenju in načelu dobrega soseda.
Vzgojili smo eko sadike bazilike, paprike, paradižnika, zelja, peteršilja, bučk in ognjiča ter jih posadili na vrt. Semena korenja, čebulčka, rdeče pese, fižola in lanu pa smo posejali neposredno na  gredice. Vmes smo  posadili zelišča (ognjič, tagetes) za odganjanje škodljivcev.
Sadike pa smo ponudili tudi staršem in organizirali  tržnico za starše in zaposlene v vrtcu. S prostovoljnimi prispevki pri prodaji, smo pridobili kar nekaj  sredstev  za nakup vrtnega orodja za otroke.
Pridno obiskujemo naš vrt, opazujemo spremembe, okopavamo ter zalivamo rastline z vodo iz našega zbiralnika. Po končanem delu pa nam teknejo slastne jagode z naših gredic.

                                                                  mentorici Helena Pezdirc in Marija Pezdirc

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL