Odgovorno s hrano

NA EKOKVIZU ZMAGALI UČENCI OŠ I MURSKA SOBOTA

Dodano: 2014-05-13 11:32:07
Ajdovščina, 11. april 2014 – Danes se je z državnim tekmovanjem na OŠ Šturje v Ajdovščini zaključil letošnji Ekokviz, tekmovanje v ekoznanju, na katerem se je pomerilo 4.065 osnovnošolcev iz vse Slovenije. Zmagala je ekipa OŠ I Murska Sobota.

Drugo mesto je zasedla ekipa OŠ Toneta Čufarja Ljubljana, tretje pa ekipa OŠ Dušana Bordona Semedela Koper. Udeležence Ekokviza sta nagovorila pooblaščenec župana občine Ajdovščina   Anton Žagar in nacionalni koordinator Ekošole mag. Gregor Cerar. Zmagovalnim ekipam je v imenu Telekoma Slovenije, ki je soorganizator Ekokviza že šesto leto, čestitala Mateja Šadl Furlan, vodja Centra za poslovne uporabnike Koper–Nova Gorica, in jim predala donacije za ekonaložbe v skupni višini 6.000 evrov.

Tričlanske ekipe so sestavljali šestošolci, sedmošolci in osmošolci. Obravnavali so različne teme s področja podnebnih sprememb, razdeljene na tri sklope: vremenska napoved, biosfera in varstvo narave ter prehrana. Celotno učno gradivo je bilo objavljeno na spletni strani http://eko.telekom.si, kjer so učenci lahko odgovarjali na vprašanja za vajo. Marca so se ekipe pomerile v Ekokvizu na šolskih tekmovanjih. Dvanajst najboljših ekip je danes, 11. 4., v polfinalnem delu odgovarjalo na 30 vprašanj prek računalnika. Ustni del tekmovanja je potekal v živo na odru, kjer so se vse ekipe pomerile med seboj v odgovarjanju na vprašanja v igri »hitri prsti«. V finale sta se uvrstili dve najboljši ekipi, ki sta  izmenično odgovarjali na najbolj zahtevna vprašanja. Vsaka ekipa je imela veliko podporo v glasnem navijanju svojih sošolcev in prijateljev, pesti pa so za svoje učence stiskali tudi njihovi mentorji.

 »Letos so učenci osvajali ekoznanje s področja podnebnih sprememb. Omenjene teme so nadgradnja znanja, ki so ga učenci dobili pri naravoslovnih predmetih in drugih šolskih ter obšolskih dejavnostih. Vse tri teme so učenci pri Ekokvizu že spoznali v preteklih letih, letos pa so jih še podrobneje obdelali,« je o izbiri tem letošnjega Ekokviza povedal mag. Gregor Cerar, nacionalni koordinator Programa Ekošole.

Soorganizator Ekokviza, Telekom Slovenije, ki že šesto leto omogoča organizacijo in izvedbo Ekokviza prek spleta, je zmagovalnim šolam tudi letos namenil ekodonacije v skupni vrednosti 6.000 evrov. Šole bodo prejete donacije namenile naložbam, s katerimi bodo še bolj prijazne do okolja. Ekodonacije v obliki vrednostnih čekov je najboljšim ekipam letošnjega Ekokviza predala Mateja Šadl Furlan, vodja Centra za poslovne uporabnike Koper–Nova Gorica, ki je ob tem dodala: «Iskrene čestitke današnjim zmagovalcem in vsem, ki ste tekmovali na državnem tekmovanju v Ekokvizu. V Telekomu Slovenije že vrsto let ponosno podpiramo Ekokviz, saj tematika podpira našo podjetniško naravnanost ter poudarja trajnostni razvoj in ekologijo. Veseli smo velikega števila osnovnošolcev iz cele Slovenije, ki ne le tekmujejo, temveč se ob tem tudi učijo in se seznanjajo s perečimi okoljskimi temami.«
Na letošnjem Ekokvizu je sodelovalo 1.355 ekip iz 158 osnovnih šol. V finale so se uvrstile dve ekipi OŠ I Murska Sobota in po ena ekipa iz OŠ Antona Aškerca Rimske Toplice, OŠ Lovrenc na Pohorju, OŠ Dušana Bordona Semedela Koper, OŠ Milana Majcna Šentjanž, OŠ Šturje Ajdovščina, OŠ Železniki, OŠ Toneta Čufarja Ljubljana, OŠ Vuzenica in III. OŠ Celje. 

Foto in video utrinki iz letošnjega Ekokviza so na voljo na spletni strani http://eko.telekom.si. Ta bo dostopna tudi po zaključku letošnjega tekmovanja, na njej pa so objavljeni učno gradivo in vprašanja za vajo, v katerih se bodo lahko pomerili vsi, ki jih zanima, kakšno je njihovo znanje o okolju.

PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL