Odgovorno s hrano

»VESOLJE IN ENERGIJA« V VRTCU BRESTANICA

Dodano: 2012-01-11 13:18:25
SKUPINSKA SLIKA V PODJETJU
V sklopu projekta »Poletimo v vesolje«, smo se v skupini »Zajčki« veliko pogovarjali o vesolju, nastanku našega planeta Zemlja ter o tem, kaj je energija in na kakšne načine jo pridobivamo.

Večkrat, ko se sprehajamo, otroci z zanimanjem opazujejo Termoelektrarno Brestanica, ki je v naši bližini in zaznamuje naš kraj. Zanima jih, kaj vse se dogaja za tistimi zidovi in za mrežo, v kateri so visoki dimniki, različne stavbe … zato smo se dogovorili za voden ogled. Ogledali smo si nekatere prostore in zunanjost. Otrokom je bila zanimiva stara turbina. Nekaj novih informacij pa smo pridobili tudi ob opazovanju fotografij, ki prikazujejo proizvajanje električne energije. Predstavili so nam tudi gasilski tovornjak, otroci pa so lahko poskusili gasiti kot pravi gasilci.

Ob knjigi »Klik! Energija« so otroci še bolj podrobno spoznali vrste energije. V pogovorih smo še posebej poudarili obnovljive vire, ki so seveda tudi manj škodljivi za naš planet. Da pa bi si vse to lažje predstavljali, smo si ogledali Svet energije v Krškem. Otroci so z vsemi svojimi čutili doživljali vse, kar je bilo moč videti, otipati in preizkusiti. Tudi g. Garsia Kosinac je bil zelo navdušen, da so se otroci s takim veseljem aktivno vključili v vse ponujene dejavnosti.  Najprej smo si ogledali film o vesolju, nato pa so otroci lahko sami spoznali in preizkusili delovanje posameznih elektrarn in na kakšne načine lahko pridobivamo energijo (s pomočjo sonca, vetra, vode). Nato pa so sledile še zanimive igre s pomočjo magnetov. Ogledali smo si tudi zvezdno nebo in naredili nekaj poizkusov z elektriko. Čeprav je bilo potrebno prostor večkrat zatemniti, se ni nihče bal teme. Ravno nasprotno. Otroci so bili ves čas v pričakovanju novega in domov so odšli polni vtisov in prijetnih doživetij. Za ta prijetno izkušnjo se še enkrat najlepše zahvaljujemo g. Garsii Kosincu.

Seveda se s tem naš projekt še ni končal. Za mlajše otroke iz vrtca smo v mesecu decembru pripravili presenečenje. Otroci iz skupine »Zajčki« so jim zaigrali pravljico Zvezdica zaspanka. Predvidevamo, da jim je bila predstava všeč, saj so nas nagradili z glasnim aplavzom in sladkim presenečenjem.

 

Tatjana Kukovičič,
Vrtec pri OŠ Adama Bohoriča Brestanica

PRIDOBIVANJE ENERGIJE S POMOČJO VODNE ELEKTRARNE
PRIKAZ SONČNE ELEKTRARNE
ČRIČEK POSKAKUJE S POMOČJO SONČNE ENERGIJE
S STATIČNO ELEKTRIKO SI LAHKO UREDIMO LEPO PRIČESKO
DRAMATIZACIJA PRAVLJICE: ZVEZDICA ZASPANKA
PROJEKTI
Eko kviz

Ekokviz za srednje šole

Eko paket

Hrana ni za tjavendan

Raziskovalci biotske raznovrstnosti

Jaz, ti mi za Slovenijo

Znanje o gozdovih


POROČILO EKOŠOL